در دنیای امروز که دنیای رقابت و تخصصهاست، قرار گرفتن در موقعیتهای کاری و نحوه برخورد با آنها اهمیت ویژهای پیدا کرده است. حتی کسی هم که بهترین تخصص را داشته و مدتهاست که در یکی از بالاترین پستهای شغلی مشغول به کار است، نمیتواند بگوید که دیگر نیازی به یادگیری فن بیان و مذاکره برای پیشنهادهای شغلی گوناگون ندارد. بدون اغراق هر فردی که در اجتماع زندگی میکند قطعا به فن بیان خوب نیاز دارد! در کلاس فن بیان و سخنرانی این سوال مطرح می شود: من نمی خواهم سخنران شوم آیا آموزش فن بیان و سخنرانی برای من ضروری است؟
مثالهایی از کاربرد مهارت سخنرانی و ارائه:
- سخنرانی در جلسه شرکت در دفاع یا ارائه یک طرح جدید
- تنظیم یک پروپوزال و صحبت در مورد آن در یک جلسه با مشتری
- جلسه معرفی محصول برای مشتریان
- سخنرانی آموزشی برای مخاطبان
- دفاع از پایان نامه در دانشگاه
- ارائه پروژه دانشجویی در محیط دانشگاه
- تهیه و تنظیم یک مجموعه اسلاید برای معرفی یک نظریه یا ابزار
- معرفی طرح یک کسب و کار برای سرمایه گذاران و در راستای کارآفرینی
اهمیت فن بیان درارتباطات
این نکته را توجه کنید که حتی پیشرفتهای اندک قدرت بیان در ارتباط با دیگران، تأثیر عمیقی بر کیفیت زندگی و کارمان خواهند داشت. برای داشتن روابط اجتماعی موفق آموختن مهارت های فن بیان و سخنوری ضروری است.
یادگیری فن بیان را جدی بگیرید، فن بیان شما ممکن است درها را به روی صحبت مهمتر باز کند، صحبت هایی که میتواند به جذب یک مشتری جدید، یک مشاور جدید یا سرمایهگذاری خوب منتهی شود. اما اگر در فن بیان خود لغزش داشته باشید، ممکن است، فرصت دوبارهای به دست نیاورید. البته واضح است که ایدههای خوب همیشه بهطور طبیعی جایگاه خود را به دست میآورند، اما شما باید به دنبال روشهایی باشید که طرح کسبوکارتان را کاملتر کند.
کلید واقعی یک فن بیان موفق
کلید واقعی یک فن بیان موفق، ارائهی آن به صورتی عالی و مؤثر است و برای رسیدن به چنین چیزی، شما نیاز به کسب مهارتهای قوی زبانی برای صحبت کردن در جمع دارید. اگر میخواهید سخنوری عالی باشید و همکاران و مشتریانتان را قانع کنید. در فن بیان و ارتباط با مخاطب همیشه سعی کنید بر قسمتهای مناسبی از صحبتتان تأکید داشته باشید.
اگر میخواهید مطمئن باشید که مخاطب مهمترین بخشهای صحبت تان را درک میکند، باید از صدای خود کمک بگیرد و تأکیدهای لازم را با صدایتان نشان بدهید.
برای تأکید بر قسمتهای مهم موردنظر خود، میتوانید اندکی صدایتان را پایین بیاورید و سپس آن را بالا ببرید. این روش برای تحریک مخاطب بسیار مناسب است.
مکالمات کوتاه را تمرین کنید
صحبتهای کوتاه و مختصر، فن بیان شما را تقویت میکند. هیچوقت با ملاقات یک شخص جدید بلافاصله شروع به صحبت نکنید. بلکه در عوض سعی کنید، صحبت کوتاهی در مورد وضعیت آبوهوا، موقعیت مشترکی که هردو در آن هستید، اخبار روز یا حتی در مورد پوشش شخص موردنظر (جهت حسن جویی) شروع کنید. اگر میخواهید، در صحبتهای کوتاه ماهر شوید، این تمرین را هرروز انجام دهید.
شخص جدیدی برای این دست صحبتها پیدا کنید تا کم کم راحتتر بتوانید، با هرکسی که ملاقات میکنید، گفتوگوهای کوتاه و دلپذیری داشته باشید.
تمرین پرتاب صدا
در آموزش فن بیان و سخنرانی یکی از تمریناتی تمرین پرتاب صداست. مخاطب فرضی را در فاصله های گوناگون از خود در نظر می گیریم و برای او سخنرانی می کنیم. باید طوری صحبت کنیم که صدا برای مخاطب واضح و آشکار باشد. در کنار این تمرین، بلند خوانی هم بسیار برای واضح تر شدن کلام شما مهم است. یک متنی را انتخاب کنید و با صدای بلند در حد فریاد آن را بخوانید این تمرین کمک می کند صدای شما آزاد شود و واضح ورسا به مخاطب برسد.
چارچوب ارائه سخنرانی
- قبل از سخنرانی
- شروع سخنرانی
- حین سخنرانی
- پایان سخنرانی
طبیعتاً یکی از مراحل مهم آموزش فن بیان و سخنرانی ، آموزش ارائه یک سخنرانی با چارچوب مشخص است. برای ارائه یک سخنرانی اثر گذار باید به تک تک مراحلی که در بالا اشاره شده، اشراف داشته باشید. قبل از سخنرانی چه تمریناتی را باید انجام دهم. سخنرانی را چطور آغاز کنم؟ در حین سخنرانی چه نکاتی را رعایت کنم؟ و سخنرانی را چطور به اتمام برسانم.
چی ..کجا …کی … چطوری بگیم؟
در آموزش فن بیان و سخنرانی یک مسئله مهم وجود دارد و آن آگاهانه صحبت کردن است. گوینده باید بداند که
- درچه زمانی
- چه چیزی را
- کجا
- چگونه
- در چه مدتی
بگوید.
منظور این است که بسته به زمان و مکان و تیپ شخصیتی مخاطبان، فردی که صحبت می کند باید کلام خود را تنظیم کند و بداند که منظور خود را چگونه بگوید که مخاطبین را جذب کند.
گاهی برای برخی افراد از جمله مدیران و رهبران سازمانی نباید صحبت را به درازا کشید و مختصر و سودمند گفتن بهترین گزینه است. برای برخی دیگر از افراد باید با جزئیات کامل گفت و برای گروه سوم میانه روی بهترین راه است.
آیا دوست داری صدای واقعی تو بسازی؟
یکی از مباحث مهم در آموزش فن بیان و سخنرانی تمرینات صداسازی است. اغلب افراد صدای خودشان را دوست ندارند و تمایلی ندارند که صدای خودشان را بشنوند و تا زمانی که صدایمان برایمان عادی نشود نمیتوانیم ایراداتی که در بیانمان ممکن است وجود داشته باشد را رفع کنیم. در کلاس های فن بیان با تمرینات صداسازی می توانید صدای دلخواه خود را با تمرین بسازید.